Recite zbogom umoru10 najzanimljivijih beskofeinskih načina obnavljanja energije.

Svima nam je poznat osjećaj pada energije nakon napornog dana (ili noći). Teško se koncentriramo, živci su nam tanji, ne da nam se disati, a kamoli raditi što drugo. Međutim, obveze su nemilosrdne i ne čekaju.

Srećom, postoji nekoliko zgodnih načina kojima možete podići razinu energije i ipak pregurati dan. Najbolje od svega - nijedan od njih ne uključuje ulijevanje ogromnih količina kave u organizam.

Donosimo vam 10 najzanimljivijih načina "pumpanja" energije.

1. Izađite van
Znamo, zadnja stvar koju želite napraviti mrtvi umorni je izaći vani, pogotovo u zimsko doba. Ipak, prisilite se i prošetajte. Samo nekoliko minuta na svježem zraku, daleko od ureda, učinit će čuda za razinu vaše energije i dobro raspoloženje. Naravno, ovaj trik jednako dobro funkcionira i kad je toplo.

2. Jedite više proteina
Proteini u prehrani pomoći će vam u povećavanju mentalne budnosti i energije, tvrdi nutricionistkinja Debra Hollon. Proteini sadrže tirozin, aminokiselinu koja podiže razinu dopamina i norepinefrina. Osim toga, povećavaju i sitost zbog čega ćete smanjiti unos kruha i slatkiša koji mogu uzrokovati pad energije.

3. Istuširajte se hladnom vodom
Katharine Hepburn kune se da nakon tuširanja hladnom vodom ima energije na izvoz. Ako se nikako ne možete prisiliti na to, tuširajte se toplom, ali zadnje dvije minute pustite samo hladnu koja će vas razbuditi i osvježiti. Na poslu ili negdje gdje nemate mogućnost tuširanja, umijte se hladnom vodom. Dobar je trik i držati bocu vode s raspršivačem u hladnjaku i svako toliko poprskati se po licu.

4. Slušajte (energičnu) glazbu
Opće je poznato da se prilikom slušanja glazbe u našem mozgu aktiviraju centri za užitak, i to isti oni koji se aktiviraju tijekom seksa. Stavite stoga slušalice na uši, pustite si omiljenu glazbu i bit ćete produktivniji i raspoloženiji.

5. Rastegnite se
Protegnite noge, ruke, leđa i vrat. Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah par minuta i polako, ali snažno izdahnite. Ponovite proceduru nekoliko puta. Ova će vam vježba oduzeti 30 sekundi, ali će momentalno dati rezultate. Kad se vratite za stol, glava će vam biti bistrija i imat ćete više elana za sve obveze koje vas čekaju.

6. Isprobajte akupresuru
Akupresurne tehnike već se dugo koriste za ublažavanje migrena, stresa i napetosti. Ova tehnika nije popularna kao akupunktura (iako nam nije jasno zašto jer ima ogromnu prednost - nema igala!), ali je jako učinkovita i možete je izvoditi sami.

Da biste povećali razinu energije, samo uštipnite mjesto između palca i kažiprsta i zadržite pritisak nekoliko minuta.

7. Smijte se
Smijeh je odličan lijek za premorenost. Smijte se što češće možete da biste se zarazili dobrim raspoloženjem. Okružite se duhovitim ljudima ili pročitajte kakav šaljiv strip ili vic koje na internetu možete pronaći na svakom koraku.

8. Odjenite se u vedre boje
Vaše trenutno stanje djelomično je određeno i raspoloženjem koje projicirate na druge i raspoloženjem koji drugi projiciraju na vas. Nošenje tamne odjeće može imati isti efekt. No vedre, zaigrane boje i zanimljivi uzorci uzrokovat će jednako vedar i zaigran feedback. Znamo da crna boja stanjuje, ali ipak je ostavite za one dane kad vam energije ne manjka.

9. Oslonite se na vitamin C
Vitamin C je doslovno čudotvorac kad se radi o obnavljanju energije. Ne samo da konzumiranje napitaka koji sadrže vitamin C pomaže, već i samo mirisanje voća bogatog njime liječi kronični umor. Dohvatite stoga limun, naranču ili limetu i mirišite do mile volje.

10. Pojedite kockicu čokolade
Najslađi smo savjet ostavili za kraj. Nemojte pretjerivati, ali nekoliko kockica čokolade opskrbit će vas endorfinom, a odlučite li se za tamnu čokoladu, efekt će biti dvostruk jer tamna čokolada sadrži više kofeina od mliječne.