Pilates - što i kako



Vježbajte pilates i vratite gipkost i elastičnost svome tijelu. Pilatesom također poboljšavate svoje zdravlje, ravnotežu, a i dobro raspoloženje.

Ovu vrstu vježbe razvio je njemački trener Joseph H. Pilates. U pilatesu se izvodi oko petstotinjak različitih vrsta vježbi. Te vježbe izvode se na raznim spravama, koriste se razna pomagala. Sastoji se od različitih pokreta istezenja, te se na taj način stvara fleksibilnost i koordinacija mišića. Ove vježbe traže izdržljivost, koncentraciju. Vježbe se izvode laganim pokretima, bez naglih i grubih pokreta. Pilates je odličan za kralježnicu i zglobove jer te vježbe potiču gipkost i elastičnost.

Oprema koja se koristi kod pilatesa su razne sprave za istezanje, za vježbanje gravitacije, a najčešće se koristi velika lopta. Pilates se preporučuje ljudima koji žele poboljšati svoje zdravlje, ravnotežu, te oni koji se jednostavno žele osjećati gipkije i bolje. Instruktori pilatesa mogu biti plesači, treneri yoge, aerobica.

Postoji i rehabilitacijski pilates koji se prakticira kod nekih vrsta ozljeda, te je potrebno da taj trening obavlja stručna osoba. Instruktori tog pilatesa mogu biti fizioterapeuti, kiropraktičari, te pilates instruktori.