Voda, jaja, vježba i vitamin B su prirodni 'podizači' energije




Čaša vode, omlet za doručak, tamnozeleno povrće za ručak, boravak na suncu i vitamin B vraćaju energiju. Energetska pića i šećer treba svakako izbjegavati.

Osjećate li se tromo, čaša vode će vam pomoći. Voda je podcijenjeni “podizač” energije, pa je pokušajte piti što više i nakon nekog vremena osjećat ćete se poletnije. Mislite li da će vas puno kave “podignuti”, varate se. Male količine kave djeluju kao stimulans, no pretjerano uživanje samo će izazvati umor i iscrpljenost. Izbjegavajte i energetska pića, koja zbog velikih količina šećera kratkotrajno dižu energiju, no djeluju kao i kava. Kao manje kalorijsku alternativu popijte vodu s vitaminima i mineralima.

Dobar način podizanja energije su i mali, ali česti obroci. Povremeno grickanje hrane održava razinu šećera u krvi jednakom, pa se nemate potrebu prejedati, a i rjeđe ćete osjećati glad. Pokušajte jesti tri glavna obroka uz još dva manja tijekom dana. Nedavna istraživanja pokazala su da i proteini iz bjelanjaka održavaju ljude budnima te tijelu daju brzu dozu energije, pa pojedite omlet. Pripazite i na razinu željeza jer se zbog manjka možete osjećate iscrpljeno, zato se zdravo hranite kako biste dobili sve potrebne vitamine.

Ne pomogne li vam željezo u tabletama, obratite se liječniku jer možda patite od ozbiljnog nedostatka željeza. U obnovi željeza pomoći će i sušene marelice ili tamnozeleno lisnato povrće. I manjak kretanja crpi energiju. Zato je podignite vježbanjem jer se tad luči endorfin zbog kojeg se osjećate dobro. Krećite se svako jutro, a ako nemate vremena za vježbanje, prošetajte.

Vitamini B jačaju imunitet
Smatrate li da vam prehrana nije dovoljno bogata i trebate dodatke, uzimajte vitamine skupine B koji su nužni za stvaranje energije. Vitamini skupine B imaju važnu ulogu u staničnome metabolizmu i jačanju imuniteta, pa se preporučuju uzimati kad osjećate pojačani umor ili ste izloženi pretjeranom stresu.

Ublažite učinak stresa
Kako biste spriječili ili barem ublažili negativan učinak stresa, pokušajte se opustiti svaki dan slušanjem glazbe, čitanjem ili meditiranjem uz svijeću. Izbjegavajte gledanje televizije u spavaćoj sobi jer ne opušta nego stimulira mozak te ometa san.

Bogata prehrana
Izbjegavajte hranu bogatu šećerom jer nagli porast šećera u krvi dovodi i do pada. Za porast energije najbolje je jesti hranu koja se u tijelu pretvara u energiju. Jedite neprerađene namirnice bogate hranjivim tvarima poput leće, graha ili graška s puno voća i povrća.

Spavanje uvijek u isto vrijeme
Kvaliteta sna, a ne kvantiteta utječe na to budite li se puni energije ili umorni. A mnogi zaboravljaju važnost odlaska na spavanje u isto vrijeme. Pokušajte se opustiti 15-30 min prije spavanja, toplom kupkom, tuširanjem, masažom ili uz šalicu biljnog čaja.

Doručak je iznimno važan
Ne preskačite najvažniji obrok u danu - doručak, jer kad se probudite, potrebno je vratiti rezerve energije. Tako običnu kašu pretvorite u kraljevski obrok dodajući joj borovnice te kombinaciju sjemenki bundeve i suncokreta za pružanje tijelu omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Energija se vraća dodirima
Akupresura se temelji na slobodnom protoku energije kroz tijelo koje osigurava dobro zdravlje. Terapija dodirom stimulira ključne točke na tijelu, što pomaže održavanju ravnoteže i obnavljanju protoka energije. Od tretmana ćete se osjećati energičnije i pokretljivije.

Puno alkohola, umorno tijelo
Ako ste pretjerano uživali u alkoholu tijekom blagdana, vjerojatno patite od manjka energije jer se metabolizira na način da se ujutro ne osjećate baš svježi. Zato kontrolirajte unos pića, primjerice, jedno do dva na dan, te probajte ne piti dva, tri dana u tjednu.

I biljke daju energiju
Tradicionalno se ginseng koristi za održavanje i podizanje energije, ali i pomaže potpunom iskorištavanju vitamina i minerala u organizmu te pojačava moždanu aktivnost. Rješava probleme umora, ali i poremećaje sna pa popijte čaj od ginsenga.

Ugljikohidrati i proteini skupa
Zalogaji bogati proteinima i ugljikohidratima daju odlične rezultate. Pojedete li, primjerice, nekoliko brazilskih oraščića i jabuku, dulje ćete utažiti glad jer proteini usporavaju oslobađanje šećera. Dobra je i kriška raženoga kruha s maslacem od kikirikija ili jogurt s bobičastim voćem.

Izvor: 24sata, Autor: Antonija Sunara