Kako se ne smije vježbati




Izvor: vita.revije.hr
Objavljeno: 03 travanj 2011 13:28 Uređeno: 03 travanj 2011 13:28





I odmor je dio treninga, na žalost, često zanemarivan. Ako se ne odmarate redovito od vježbanja, zapravo ćete se iscrpljivati, a ne razvijati.

Redovito ste aktivni i želite biti u dobroj kondiciji? Odlično, ali trenirate li kako treba ili se izlažete opasnostima

Tjelesna aktivnost nesumnjivo je korisna za ukupno zdravlje i stanje tijela, no u nastojanju da što prije izgube kilograme ili steknu bolju kondiciju, mnogi vježbači zanemaruju pravila vježbanja. Takvo je ponašanje vrlo opasno, jer nepravilno vježbanje čini više štete nego koristi.

Postoje pravila kako ispravno vježbati i njih se valja pridržavati. Još se čvršće treba pridržavati onih koja govore kako ne vježbati!

1. pogreška: Uvijek vježbam jednako

Radite li svaki dan iste vježbe, stalno isti pokreti mogu povećati rizik od ozljeda, može se pojaviti neravnoteža u razvijanju mišića i, naravno, dosada. Kako biste to spriječili, povremeno uvodite promjene u trening. Primjerice, vježbate li u teretani, dodajte u program trčanje ili vježbe joge za ravnomjernije "upošljavanje" mišićnih skupina.

2. pogreška: Vježbam iako me boli

Mnogi ljudi postanu "ovisni" o vježbanju te zaboravljaju na ključna načela sigurne tjelovježbe. Vježbati usprkos boli koju pritom osjećate najbrži je način pojave ozbiljnih i trajnih ozljeda. Ako vas stalno boli na istom mjestu, sve upućuje da će se razviti (ili se već razvila) kronična ozljeda. Osjetite li bol dok vježbate, prestanite vježbati, odmorite se i pokušajte otkriti njezin uzrok. Ponekad je dovoljno korigirati položaj tijela dok vježbate ili promijeniti opremu da bi bol nestala. Bol je samo upozorenje da negdje u tijelu postoji problem. Što prije na taj signal reagirate, brže ćete se i lakše oporaviti.

3. pogreška: Nikad ne uzmem dan odmora

I odmor je dio treninga, na žalost, često zanemarivan. Ako se ne odmarate redovito od vježbanja, zapravo ćete se iscrpljivati, a ne razvijati. Redovita vježba jača mišiće, ali da bi se oni pravilno izgrađivali, potreban im je i odmor, a ne samo napor. Dobro napravljen program vježbanja ima redovite periode odmora i oporavka koji vam omogućuju da se prilagodite vježbi te da se odmorite od vježbanja fizički i psihički.
Ako ste umorni, a ipak vježbate, teže ćete se usredotočiti na tehniku izvođenja vježbi, pa će i rezultati takvog vježbanja biti upitni. Posebno je opasno umoran krenuti na trčanje ili vožnju biciklom jer ćete se teško usredotočiti na promet i uvjete oko sebe.

4. pogreška: Ne držim se pravilno

Pogrešno izvođenje vježbi smanjuje učinak tjelovježbe za tijelo, štoviše ono što je dobro može se preokrenuti u loše i povećati rizik od ozljeda. Osnovno je naučiti izvoditi pravilne pokrete i pravilno disati bez obzira igrate li tenis, trčite ili vježbate jogu. Iako se možda već godinama bavite nekim sportom, neka vam ne bude ispod časti potražiti pomoć osobnog trenera koji će vam pokazati što radite pogrešno, kako si možete olakšati neki pokret, povećati brzinu i izdržljivost i slično.

5. pogreška: Zanemarujem zdravstveno stanje

Svatko treba vježbati u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima. Imate li, primjerice, teškoća sa zglobovima, ne smijete tu činjenicu ignorirati birajući neprimjerene sportske aktivnosti jer time ćete samo pogoršati stanje. Uz konzultacije s liječnikom izaberite oblik vježbanja koji vam odgovara i koji može pomoći vašem zdravstvenom stanju. Većina liječnika podržava tjelesnu aktivnost kao način na koji se opće stanje može poboljšati, naravno, ako je pravilno izabrana i ako se pravilno izvodi.