Pet zlatnih pravila vježbanja


Gotovo svaki put kada odlučimo promijeniti neke stvari u životu i živjeti zdravije, jedna od odluka je i početi vježbati. Mogućnosti su raznovrsne, od grupnih do individualnih treninga, pa prije odlaska na “prvi sat” dajemo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da već nakon nekoliko odlazaka u fitness centar ne odustanete i vratite se u udobnost fotelje i nepotrebnog buljenja u televizor.
  • 1. Kombinirajte treninge: teretana može biti zamorno dosadna ako samo bezglavo hodate od sprave do sprave bez ikakvog plana ili programa ili besciljno okrećete pedale na biciklu. Također, većina muškaraca se slijepo drži teretane, dižu utege i pumpaju mišiće, dok se nježniji spol radije odlučuje za odlazak na grupne treninge (aerobik, step aerobik, trbušni ples, latino plesove, salsu...) što je pogrešno. Ni jedan od programa nije definiran prema spolu, stoga zablude o “ženskim” i “muškim” treninzima zaboravite. Izazovite sami sebe i kombinirajte treninge. Raznovrsnost je jedan od prvih uvjeta da već nakon nekoliko odlazaka u sportski centar nećete odustati.
  • 2. Pravilno se opteretite: kako da krenem trenirati, a da ne dobijem upalu mišića i da me ništa ne boli, jedno je od apsurdnih pitanja koje često postavljaju vježbači početnici. Ako i nakon barem minimalnog sportskog napora (posebno nakon prvog treninga) ne osjećamo “posljedice’’ vježbanja, onda ne možemo očekivati ni efekte. Potrebno je samo pravilno dozirati opterećenje, a ono je individualno. Važno je dobro razgibavanje prije početka treninga, lagane vježbe statičke snage, dakle izdržaji svih tipova, te kardio vježbe. Ali ne pretjerujte od početka, da vam se ne upale tetive, pa ćete vrlo brzo odustati od idućeg treninga. Za početak je dovoljno 20 minuta, a vrijeme postupno produljujte.
  • 3. Krenite lagano: barem dva do tri puta odradite laganiji trening. Preporuka je kružni trening koji se sastoji od šest vježbi sa po deset ponavljanja, i to ukupno tri kruga. Primjer jednog takvog treninga je prvo trbuh, zatim leđa, pa noge, trbuh, prsa i opet leđa. Obavezno napravite kratku pauzu, do dvije minute između krugova, istegnite se dinamički, a na kraju dobro istegnite čitavo tijelo statički - to znači da zadržite tijelo tijekom rastezanja u svakom položaju barem 20 sekundi.Neka vam boravak u fitnessu bude svrhovit, a ako zbog obaveza imate malo vremena, tada neka vam cilj bude učiniti ga što efikasnijim.
  • 4. Izazovite sami sebe: svaki put kada dođete na trening, zadajte si cilj, budite brži, jači, bolji. Otrčite kilometar svaki put za 5 sekundi brže, napravite dva skleka ili pet trbušnjaka više. Izračunajte koliko vam je potrebno vremena za jedan krug s vježbama snage, pa smanjujte to vrijeme. Ali ne smijete iscrpljivati tijelo. Najbolje rezultate postići ćete umjerenim, ali konstantnim vježbanjem. Izazova je napretek, a ako zapnete, uvijek se možete obratiti stručnjacima koji rade u vašem fitness centru.
  • 5. Poslije treninga relaksacija: razne su metode za relaksiranje umornog tijela - masaže, saune, jacuzzy. No neke su i besplatne, a vrlo učinkovite, kao toplo-hladna kupka: tuširajte se jednu minutu pod toplom vodom, a zatim jednu minutu pod hladnom, ponovite barem tri puta.